Bages treball, talent i tecnologia

El Bages rebrà una inversió de més de mig milió d'euros per reactivar la indústria de la comarca

Dimecres, 02 de Juny de 2021
El programa Bages TTT (Treball, Talent i Tecnologia) està liderat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages i compta amb la participació de tots els ajuntaments i d’agents socioeconòmics del territori. El projecte permetrà desenvolupar en els propers dos anys accions de promoció de l’ocupació i de reactivació econòmica centrades en la cadena de valor que genera la mobilitat i la sostenibilitat entorn del pes de la indústria de l’automoció, tenint en compte les singularitats específiques de tota la comarca, des de l’àmbit industrial a l’entorn rural. És un dels projectes estratègics que la Diputació de Barcelona ha seleccionat per fer front als efectes generats per la Covid-19.

El Museu de la Tècnica de Manresa ha acollit aquest dijous la presentació del programa ‘Bages TTT’ (Treball, Talent i Tecnologia), que permetrà invertir 540.000 euros per reactivar la indústria de la comarca. Liderat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, la iniciativa compta amb el suport de 29 ajuntaments (tots excepte Sant Feliu Sasserra, que s’ha agrupat en el projecte que presenta el Consorci del Lluçanès) i d’agents socioeconòmics del territori, com PIMEC, la Cambra de Comerç, la Patronal Metal·lúrgica, la UPC, Eurecat, el Centre de Formació Pràctica, l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central i el Consorci per al Desenvolupament de la Catalunya Central, entre altres. Permetrà desenvolupar —en els propers dos anys— accions de promoció de l’ocupació i de reactivació econòmica centrades en la cadena de valor que genera la mobilitat i la sostenibilitat entorn del pes que la indústria de l’automoció té al Bages, tenint en compte les singularitats específiques de tota la comarca, des de l’àmbit industrial a l’entorn rural.

La presentació ha anat a càrrec de l’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia; del vicepresident del Consell Comarcal, Eloi Hernàndez Mosella; de la regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas; i de la consellera comarcal de l’àrea de Desenvolupament, Marta Viladés Ribera. Tots ells han posat de relleu l'esforç que s’ha fet per dissenyar i acordar un programa amb la col·laboració de tots els municipis i adaptat a les particularitats de cadascun.

L’alcalde de Manresa, Marc Aloy Guàrdia, ha destacat la importància “d’anar junts, treballar a través de la concertació i assegurar que se’n beneficiïn tots els municipis del Bages, els grans, però també els petits que no tenen tants recursos”. Per la seva part, el vicepresident primer del Consell Comarcal del Bages, Eloi Hernàndez Mosella, ha apuntat que el projecte “vetllarà per promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia”. La regidora d’Ocupació, Empresa i Coneixement de l’Ajuntament de Manresa, Cristina Cruz Mas, ha explicat que la iniciativa permet “potenciar nous perfils professionals entre les dones, reduir les desigualtats salarials i trencar els estereotips en matèria de gènere en aquelles feines de caràcter tecnològic”. Finalment, la consellera comarcal de l’Àrea de Desenvolupament del Consell Comarcal del Bages, Marta Viladés Ribera, ha expressat “el compromís del projecte per fer xarxa i impulsar la industrialització i l’economia i fer-ho amb una visió de tot el territori”.

També han assistit a l’acte alcaldes i regidors de la comarca i representants dels agents socioeconòmics, en una imatge que ha posat de manifest la unió comarcal que ha permès obtenir la inversió. ‘Bages TTT’ és un dels projectes estratègics que la Diputació de Barcelona ha seleccionat a tota la província per fer front als efectes generats per la Covid-19. És, de fet, el segon projecte en import dels que ha aprovat la Diputació dins el Pla de Reactivació Econòmica i Social dels municipis de la província, i és el que té el pressupost mitjà més alt. I és també el projecte territorial que agrupa més agents participants.

Quatre línies d’actuació

L’objectiu del programa Treball, Talent i Tecnologia és promoure el treball digne, la millora competencial del talent local i el creixement econòmic sostenible a través de la tecnologia. Permetrà realitzar l’acompanyament necessari per a la transició digital de persones, empreses i institucions cap a un model socioeconòmic sostenible, inclusiu, competitiu, solidari i igualitari, amb la voluntat de contrarestar els efectes de la Covid-19 i a la vegada contribuir a la millora de la competitivitat de les persones i de les empreses, mantenint un impacte en el territori a llarg termini.

El projecte s’estructura en quatre línies d’actuació. Una primera línia d’anàlisi de la situació actual, en la qual s’identificaran les cadenes de valor que són clau per al territori i el grau de digitalització de les empreses, s’elaborarà una diagnosi socioeconòmica del Bages i una d’específica per a l’entorn rural i es dissenyaran actuacions per millorar la competitivitat, entre altres actuacions.

La segona línia fa referència a l’establiment d’aliances estratègiques, amb el desenvolupament d’eines de concertació público-privada i amb la creació d’una taula de treball de la cadena de valor d’automoció i mobilitat sostenible, entre altres accions.

La tercera línia està enfocada al desenvolupament competencial de les persones i preveu formació en indústria 4.0. i en l’àmbit de les TIC des de diversos vessants, com ara el muntatge, la logística, l’electrònica de components o la soldadura. També es faran actuacions de foment de noves vocacions, promoció del talent femení i formacions d'alt valor afegit.

La quarta i última línia és la d’impuls de la capacitat productiva i de transformació del teixit empresarial. Preveu tallers de captació de talents, networkings, un estudi de les línies de diversificació de la indústria del motor, la creació d’una plataforma col·laborativa per fomentar projectes, l’impuls d’estratègies d’economia circular o l’acompanyament en innovació i màrqueting digital a l’entorn rural, entre altres accions.

Primera formació, aquest juny

La primera formació dins del programa ‘Bages TTT’ es posarà en marxa aquest 14 de juny. Es tracta d’un curs de 140 hores que permetrà als participants formar-se com a operaris especialistes, capacitant-los perquè adquireixin competències digitals i tecnològiques, dins dels àmbits de mecànica, processos de fabricació, pneumàtica, hidràulica, electricitat industrial, muntatge i gestió de magatzem. Les persones interessades s’han de dirigir alCentre d’Iniciatives per a l’Ocupació(CIO) de l’Ajuntament de Manresa (93 877 64 90).

Un major impacte territorial

El programa ‘Bages TTT’ és el resultat de l’experiència i de la valoració positiva de les tres edicions del programa Ocupació al Bages Industrial (OBI), liderat per l’Ajuntament de Manresa i el Consell Comarcal del Bages, amb el cofinançament també de la Diputació de Barcelona. El bagatge adquirit ha permès afrontar ara —amb més eines i un major grau de col·laboració— la complexitat de la situació de crisi actual, confeccionant un nou programa capaç de tenir impacte sobre les persones i sobre les empreses.

Així doncs, s’han realitzat trobades entre l’Ajuntament de Manresa, el Consell Comarcal del Bages i els ajuntaments de la comarca per definir una agrupació territorial i un projecte conjunt, optimitzant els recursos, i afavorint que més persones i empreses accedeixin a accions i serveis, per tal d’aconseguir un major impacte territorial.

Logo ajuntament
Logo Consell Comarcal del Bages
Logo Treball, talent i tecnologia
Logo Diputació de Barcelona